I min egen träningsgrupp fick vi in en del nya gymnaster till vårterminen. Därför har vi, i mitt ledarteam, jobbat extra mycket med samarbetsövningar de senaste träningarna. Detta gör vi för att få ihop gruppen snabbt, få de aktiva att börja prata med varandra och lära känna nya vänner.

Det roliga är att vi redan nu börjar se en markant skillnad jämfört med början av terminen! De aktiva umgås och pratar med andra som de inte brukar. De skojar och skrattar med varandra och hela gruppen känns mycket tryggare nu än för bara några veckor sen.

Nedan följer några exempel på samarbetsövningar som vi har gjort de senaste träningarna. Övningarna har tagit allt från 5-20 minuter, beroende på hur mycket tid vi har velat lägga på övningen.

Antal kroppsdelar

Dela in de aktiva i grupper om ca 5-6 i varje grupp. Ge sen grupperna uppdraget att exempelvis:

  • Ha 6 händer och 4 fötter i marken
  • Ha 3 fötter och 2 händer i marken
  • Ha en rumpa 2 knän och 4 händer i marken

TIPS: Blir det ojämnt antal i grupperna bör du som ledare ge en ”lättare” uppgift till de som är färre. Ett exempel kan vara att ta bort en hand och en fot från det antal du ger de andra grupperna.

Knuten

De aktiva ställer sig i ring och sträcker fram sina händer och blundar. De går sen in mot mitten och tar någon annans händer. Här kan du som ledare behöva hjälpa till så att alla får en hand. När alla håller händerna med varandra huller om buller får de titta och sedan försöka reda ut ”knuten” utan att släppa händerna.

Inte nudda golv

I denna övning använde vi 2 st pallplintar till varje grupp om ca 5 st. Det går såklart att använda andra typer av redskap såsom exempelvis mattor och olika storlekar på grupperna .

Be grupperna att ta sig från ena sidan av rummet till ett utsatt mål utan att nudda golvet. De behöver alltså på något sätt förflytta pallplintarna framåt så att de själva kan flyttas tills de når målet.

Uppvisningen

Dela in de aktiva i grupper om ca 4 st i varje. Sätt på en låt som de får lyssna på en gång. Be sen grupperna att hitta på en dans till låten. Dansen behöver inte vara så lång utan det viktigaste är att alla får möjlighet att lära sig och komma ihåg dansen. Dansen går förstås att ersätta med andra moment som passar gruppen, exempelvis en koreografi i vatten, en ”bollshow” m.m.

När det gått exempelvis 15 min kan du som ledare be de aktiva att sätta sig ner och låta varje grupp få visa upp sin dans.

TIPS: Innan ni börjar visa upp danserna, gå igenom hur en är en bra publik. Vi sitter tysta och tittar när andra uppträder och vi applåderar när det är klart.


Vill du kunna ge ledarna bra verktyg för att kunna göra ett riktigt bra jobb? Hör av er till mig så hjälper jag er att revidera/uppdatera er befintliga ledarhandbok eller skapa en helt från grunden om ni inte har någon.

Intresserad av fler lekar för din träningsgrupp? Kolla in Dokumentbanken!

 

Gillade du inlägget? Dela gärna och sprid ordet 🙂
Samarbetsövningar – exempel på hur vi skapar trygghet
Märkt på:                            

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + tolv =

error

Gillade du inlägget? Dela och sprid ordet :)