Frågor och svar
Här kan du läsa svaren på de vanligaste frågorna vi får gällande våra tjänster.
Struktur/organisation
Vi är överösta med arbete och behöver hjälp, vart ska vi börja?
Vårt tips är att diskutera detta fokuserat på nästa styrelsemöte. Här hittar du en mall som ni kan använda er av för att komma igång med samtalen.
Efter styrelsemötet kontaktar du oss så bollar vi tillsammans vidare och kommer fram till ett konkret förslag på upplägg samt pris. Våra kontaktuppgifter hittar du här.
Vilken typ av föreningar kan få hjälp av er?
Vi jobbar främst med idrottsföreningar, det är där vår expertis finns.
Tillhör du en ideell förening utanför idrotten? Tveka inte att kontakta oss för att se om och i så fall hur vi kan hjälpa just din förening.
Vill du veta vad nuvarande och gamla samarbetsföreningar tycker om oss? Kika in här för att läsa några referenser.
Vad är skillnaden mellan FöreningsKraft och RF-SISU?
RF-SISU är en ideell organisation som hjälper föreningar med utbildning, folkbildning och processledning. Föreningen får nya perspektiv och ny kunskap för att utveckla föreningen.
FöreningsKraft är ett företag och jobbar mer handfast med föreningen. Vi avlastar ideella krafter genom att ex. svara på mejlen, skapa grupper i system, boka plats för läger, utveckla effektiva adminnistrativa rutiner anpassade för föreningen m.m.
Vad krävs av oss som förening om vi väljer att ta in er?
Att ta in FöreningsKraft betyder inte att du som sitter i styrelsen kan släppa helt. Vi har en god och kontinuerlig dialog med utvalda kontaktpersoner. Det är fortfarande styrelsen som är ytterst ansvarig för föreningen och vi jobbar alltid utifrån styrelsens önskemål, behov, mål och vision.
Kostnader
Vad tjänar vi på att ta in er jämfört med att anställa någon?
Vi har skrivit ett blogginlägg om detta som du kan läsa här.
Vad kostar det att ta hjälp av er?
Det beror på flera olika faktorer.
Våra ekonomitjänster sätter vi ofta ett fast pris på, förutom årsbokslut som debiteras per timme. Det fasta priset avgörs av vad exakt din föreningen behöver hjälp med, hur många verifikationer ni har per år m.m. Vill du få en exakt prisbild för just din förening? Fyll i vårt formulär för ekonomioffert här.
Våra administrativa tjänster ligger ofta på ett timpris i början för att, efter några månader, gå över till ett fast pris.
Ekonomihjälp
Vilket bokföringssystem använder ni?
Vi har inget eget bokföringssystem utan jobbar i föreningens egna system. Har föreningen inget bokföringssystem sen innan hjälper vi till att starta upp ett.
Detta arbetssätt har vi för att skapa en så stor transparens som möjligt till föreningen och att du och din förening ska ha full kontroll och äga er egen ekonomiprocess.
Vilka ekonomisystem har ni erfarenhet av?
Vanligtvis jobbar vi i Visma eller Fortnox, då de flesta av våra samarbetsföreningar har dessa system. Vi har även erfarenhet av Speedledger.
Har ni tillgång till banken hos föreningarna?
Ja, i flera av våra föreningar har vi tillgång till banken och betalar allt från löner och skatter till leverantörsfakturor och arvoden.
När vi har tillgång till banken är vi noga med att sätta upp en tydlig attestrutin om föreningen inte har detta sen innan.
Hur gör vi med fysiska kvitton och fakturor som ska bokföras?
Ni som förening sparar alla originalhandlingar. För att vi ska kunna bokföra fysiska fakturor, kvitton m.m. skannar eller fotar du underlagen och skickar in till oss. Antingen skickas dem via mejl eller så skickas de in direkt i bokföringssystemet.
Adminhjälp
Har ni ett eget administrationssystem?
Nej, vi har inte skapat ett eget administrativt system. Vi jobbar i de system våra föreningar själva har valt att använda för deras verksamhet.
Vilka administrationssystem kan ni hantera?
Många administrationssystem är uppbyggt på liknande sätt. Vi har idag erfarenhet av Sportadmin, Laget.se, Svenskalag, KanslietOnline samt Föreningssupport.
Använder din förening något annat system kan vi snabbt sätta oss in även i det.
Kan ni ta hand om vår post?
Då alla anställda sitter på distans, ofta hemifrån, har vi inget fast kontor och därmed ingen fast adress. Därför kan vi inte sköta våra föreningars fysiska post.
Hur kan ni svara på mejl som kommer in till vår förening när ni inte kan något om oss?
Vi kan snabbt sätta oss in i hur en ny förening fungerar. Vi använder oss av hemsidan, rutindokument, nyckelpersoner i föreningen samt verktyg såsom årshjul och ansvarsmatris för att veta vad som händer och vem som ska ha vilket mejl.