Nedan följer några exempel på hur din förening kan öka föreningens intäkter för att kunna utveckla er verksamhet ännu mer.
Se över kostnaderna
Även om det inte genererar fler intäkter är ett tips är att se över kostnaderna i föreningen. Vad lägger föreningen pengar på? Se över både stora och små kostnader för att se om det går att spara in på något. Visst, då ökar vi inte intäkterna. Men minskar vi kostnaderna blir det ändå mer pengar kvar på föreningens konto!
Ovan ser du en bild på idrottsföreningars viktigaste kostnader. Sätt er ner och gå igenom kostnaderna i just din förening och se om ni kan dra ner på något.
- Har vi annonskostnader som egentligen inte ger något?
- Något abonnemang vi inte använder fullt ut?
- Har vi material vi egentligen inte behöver? Eller som vi kan hyra ut när det inte används?
- Kan föräldrar skjutsa till matcher/läger m.m. istället för att vi hyr buss/åker tåg?
- Kan vi baka eget fika till möten, samlingar?
Sponsorer
Att få in sponsorer kan verka svårt och tidskrävande. Men satsar ni på detta och försöker skapa långsiktiga samarbeten kan det definitivt vara mödan värt. Vårt råd är att sätta er några stycken och spåna fram en plan för att sen börja bearbeta företag som finns i närheten.
Några punkter som kan vara bra att gå igenom vid planering är:
- Vad kostar pengar i vår förening?
- Vad vill vi att sponsorernas pengar ska täcka?
- Vilka kan vi erbjuda något till?
- Vad kan vi erbjuda sponsorerna?
Se över era intäkter
Hur ser exempelvis era medlems- och träningsavgifter ut? Kanske kan ni höja någon av dem utan att ruinera medlemmarna?
Finns det någon aktivitet ni idag inte tar betalt för men som kanske egentligen bör kosta? Det kan exempelvis handla om lägerverksamhet, uppvisning, matcher, serier, tävlingar, nyttjande av egna lokaler m.m.
Ett annat problem brukar vara att få in alla intäkter som man fakturerat för. Har föreningen ett bra IT-system för fakturering och påminnelser? Flera medlemssystem har idag faktureringsmöjligheter direkt i systemet där även påminnelser går ut automatiskt.
Bidrag
Bidrag är ju en given källa för intäkter då väldigt många föreningar söker både statligt och kommunalt stöd av olika slag. Men det finns många andra bidrag att söka om man sätter sig in lite i systemet.
Projektstöd för idrottsföreningar:
Här finns ofta en hel del pengar att söka för olika projekt m.m. Se bara till att läsa igenom bidragsreglerna för just ditt Specialidrottsförbund.
SISU för idrottsföreningar:
Ta kontakt med din SISU-konsulent för att få hjälp med diverse utbildningar. Ett exempel: En förening ville ordna ledarskapsutbildning för de yngre ledarna i föreningen. En SISU-konsulent kopplades in och idéer bollades kring upplägg och innehåll. SISU tog fram en passande utbildare som höll 2 st utbildningar under hösten, helt anpassade till föreningens behov. Kostnad? Gratis!
Crowdfunding
Detta är något som blivit mer och mer populärt inom flera olika marknader. Det handlar helt enkelt om att samla in pengar från flera olika håll, ofta från privatpersoner, för att finansiera ett projekt. Ofta sker insamlingen utan något krav på motprestation. På svenska kallas det Gräsrotsfinansiering.
Ett norskt företag som skapat ett smidigt program för just idrottsföreningar att använda i detta sammanhang är Sponsor.me. Där kan du lägga upp en insamling för din förening eller ditt lag eller dig själv som idrottare för att sen sprida länken i olika sociala kanaler.
Effektivisering ökar intäkter
Tid är pengar! Om föreningen effektiviserar olika processer så kan mycket tid och pengar sparas.
Exempelvis kan styrelse eller tränare gå kurs för att strukturera arbetet bättre. Vi på FöreningsKraft går ibland in och hjälper föreningar att effektivisera olika processer för att spara både tid och pengar. Det kan exempelvis handla om att effektivisera medlemshanteringen, externa kontakter, bidragsansökningar, kommunikation, fakturering m.m.
Merförsäljning
Att sälja olika olika rabatthäften, lotter, kakor m.m. kan ge en extra inkomst till föreningen men kan både vara krångligt och tidskrävande.
Därför är vårt tips att istället sälja sin tid där hela laget/gruppen/flera personer i föreningen gör något kul tillsammans. Några exempel från när vi själva var aktiva i olika föreningar hjälpte ofta hela laget till på olika evenemang där vi exempelvis städade, stod i garderoben, delade ut saker, klädde ut oss m.m. Då blir det både något roligt ni gör tillsammans som grupp samtidigt som ni inbringar pengar till föreningen.
Så kontakta olika evenemang eller kommunen för att se om din förening kan bistå med arbetskraft för en viss slant. Ett annat exempel är att nattvandra i kommunen för en viss summa per gång.
Har ni lokaler som står tomma ibland? Hyr ut dem! Det kanske är någon som vill dela kontorsplats med kansliet? En pensionärsförening som vill ha någonstans att umgås? Eller en annan styrelse som behöver ett mötesrum.
Ett annat tips är att erbjuda företag, konferenser, kalas, fester eller liknande att prova på er sport mot betalning. Det blir ett roligt sätt för tränarna att visa upp sin sport. Även aktiva kan vara med och visa upp sina talanger.