Ledarfrågan är en av idrottens största utmaningar! Jag hör ofta om olika föreningar som saknar ledare till sina grupper och en del i det handlar förstås om att rekrytera nya ledare. En annan del handlar om att behålla de ledare som redan finns i föreningen.

Här får du några tips på hur just du kan jobba med att behålla ledarna i din förening.
Jobba med att motivera ledarna så att de vill fortsätta engagera sig i just din förening. Vad som skapar motivation kan beskrivas med 4 M:

Hur kan din förening jobba med dessa 4 M? Nedan följer några exempel.

MÅL

Berätta för ledarna vad föreningens mål är, både på lång och kort sikt. Exempel på när du kan lyfta detta är:

• På intranätet
  • På kick offen
  • I nyhetsbrevet
  • För var och en personligen

MEDEL

Vilka resurser har ledarna för att nå uppsatta mål? Skapa rätt förutsättningar för ledarna att klara sitt uppdrag genom att exempelvis:

• Skapa en handbok för ledare
  • Skapa forum/träffar för erfarenhetsutbyte
  • Ge tydliga och enkla instruktioner från styrelse/sportchef/verksamhetsansvarig
  • Skapa interna utbildningar för just dina ledares behov