Jag älskar administrativt arbete men jag vet också att många ute i föreningarna inte engagerar sig för att de gillar att sitta vid datorn. Därför vill jag jobba mycket med att effektivisera och automatisera så många administrativa processer som möjligt. Mer tid till idrotten helt enkelt. 

Men HUR skapar vi denna effektiva och automatiserade administration?

En stor del i det handlar för mig om att skaffa ett bra och digitalt medlemssystem. Men det finns många olika system så vilket ska en välja? Själv har jag erfarenhet av både Idrottonline, Sportadmin och laget.se. Fler system finns såklart men de har jag inte lika bra koll på. 

Vilken sport?

För att välja system behöver en först fundera på vilken typ av idrott/idrotter som utövas i föreningen. Håller ni enbart på med individuella idrotter så kanske inte laget.se är något för er.  

Vissa sporter kanske även kräver anmälan till tävlingar m.m. via just idrottonline. För att slippa ha 2 system kan det då vara värt att satsa på just det systemet. 

Medlemsregister och betalning

Någonting som brukar ta lång tid är att innan varje termin-/säsongsstart fixa iordning med grupper och få alla att betala alla möjliga avgifter. 

Om detta känns krångligt i er förening, framförallt om ni börjar bli eller är ganska stora, då kanske det är medlemsregister och betalning ni ska kolla lite extra på. 

För mig är det exempelvis viktigt med en enkel gruppvy där jag tydligt ser alla medlemmar och den viktigaste informationen jag vill veta. Det gör att jag snabbt kan navigera bland grupper, flytta deltagare, lägga till och ta bort deltagare m.m. 

Hur deltagare betalar exempelvis tränings- och medlemsavgift är för mig också väldigt viktigt när det kommer till effektivisering av det administrativa arbetet. Jag har själv suttit och gjort fakturor manuellt för hand en gång i tiden så jag vet att det tar otroligt mycket tid. Tid som ni kan spara genom att fixa betalningen digitalt. Via sportadmin kan du ordna med kortbetalning, delbetalning och e-faktura. Via Idrottonline och laget.se och kan du ordna med fakturabetalning via e-post eller via brev. 

Bokföring

En annan del i föreningsadministrationen som tar lång tid är bokföringen. Via Sportadmin får du löpande avräkningar via pdf som du bokför manuellt. Med idrottonline kan ni koppla medlemssystemet direkt till er bokföring om ni har Speedledger eller Fortnox. Via laget.se kan du skapa exporter till bokföringen och själv sen bokföra dem. 

För- och nackdelar

Det finns såklart både för- och nackdelar med alla dessa 3 system som jag nämnt ovan. Jag vill avsluta det här blogginlägget med att nämna en fördel och en nackdel för respektive system: 

Fördelar:

Sportadmin – kortbetalning. Gör det lätt och smidigt för medlemmarna att betala.

Idrottonline – Integreringen med bokföringen. Jag har själv inte testat detta fullt ut men det låter ju väldigt bra.

Laget.se – Har precis som Sportadmin automatiska påminnelser och avprickning på vilka som betalat. Men laget.se är mycket billigare än Sportadmin.

Nackdelar:

Sportadmin – dyrast

Idrottonline – seg server och otydliga vyer

Laget.se – mycket reklam om man inte köper bort det 

Vilket system har ni och varför?Kontakta oss gärna och berätta! 

Gillade du inlägget? Dela gärna och sprid ordet 🙂
Medlemssystem för föreningar – en djungel
Märkt på:                    

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − arton =

error

Gillade du inlägget? Dela och sprid ordet :)