Har många nya aktiva börjat i din träningsgrupp? Här får du tips på samarbetsövningar som skapar trygghet i gruppen.
I vår VD Jessicas egen träningsgrupp fick vi in en del nya gymnaster nu till vårterminen. Därför har vi, i ledarteamet, jobbat extra mycket med samarbetsövningar.
Det roliga är att vi redan nu börjar se en markant skillnad jämfört med början av terminen! De skojar och skrattar med varandra. Hela gruppen känns mycket tryggare nu än för bara några veckor sen.
Nedan följer några exempel på samarbetsövningar som vi har använt oss utav. Övningarna tar 5-20 minuter, beroende på hur mycket tid du har på att lägga på övningen.
Antal kroppsdelar
Dela in de aktiva i grupper om ca 5-6 i varje grupp. Ge sen grupperna uppdraget att exempelvis ha:
- 6 händer och 4 fötter i marken
- 3 fötter och 2 händer i marken
- En rumpa, 2 knän och 4 händer i marken
TIPS: Blir det ojämnt antal i grupperna bör du som ledare ge en ”lättare” uppgift till de som är färre. Ett exempel kan vara att ta bort en hand och en fot från det antal du ger de andra grupperna.
Knuten
De aktiva ställer sig i ring och sträcker fram sina händer och blundar. De går sen in mot mitten och tar någon annans händer. Här kan du som ledare behöva hjälpa till så att alla får en hand. När alla håller händerna med varandra huller om buller får de titta och sedan försöka reda ut ”knuten” utan att släppa händerna.
Inte nudda golv
I denna övning använde vi 2 st pallplintar till varje grupp om ca 5 st. Det går såklart att använda andra typer av redskap såsom exempelvis mattor och olika storlekar på grupperna .
Be grupperna att ta sig från ena sidan av rummet till ett utsatt mål utan att nudda golvet. De behöver alltså på något sätt förflytta pallplintarna framåt så att de själva kan flyttas tills de når målet.
Uppvisningen
Dela in de aktiva i grupper om ca 4 st i varje. Sätt på en låt som de får lyssna på en gång. Be sen grupperna att hitta på en dans till låten.
Dansen behöver inte vara så lång utan det viktigaste är att alla får möjlighet att lära sig och komma ihåg dansen. Dansen går förstås att ersätta med andra moment som passar gruppen, exempelvis en koreografi i vatten, en ”bollshow” m.m.
När det gått exempelvis 15 min kan du som ledare be de aktiva att sätta sig ner och låta varje grupp få visa upp sin dans.
TIPS: Innan ni börjar visa upp danserna, gå igenom hur en är en bra publik. Vi sitter tysta och tittar när andra uppträder och vi applåderar när det är klart.