6 tips till ett lyckat årsmöte

I många idrottsföreningar är ett årsmöte ett nödvändigt ont, där endast de allra mest engagerade och styrelsen infinner sig. I år ska det se annorlunda ut! Målet är att anordna ett utvecklande årsmöte där föreningen även kan få in fler eldsjälar i föreningen genom att engagera medlemmarna.

  • Bjud på fika eller tilltugg för att skapa en trevlig stämning, det självklara alternativet. Att starta ett årsmöte med fika och mingel kan vara ett bra sätt att värma upp medlemmarna. 
  • Föreläsningar lockar medlemmar till årsmötet. Som idrottsförening kan det vara en bra idé att bjuda in en profil till årsmötet för en kortare presentation. Detta skapar intresse hos både ungdomar och föräldrar! 
  • Brainstorma, ha med en punkt på listan där medlemmarna tillsammans får ”brainstorma” angående föreningens framtid eller en specifik fråga. Det behöver dock vara valfritt att presentera de nya idéerna. 
  • Välkomna medlemmarna att bli aktiva! I inbjudan kan medlemmarna få erbjudandet om att i förhand önska en punkt på dagordningen eller annan diskussionspunkt, på detta sätt blir mötet inte enbart på styrelsens initiativ.
  • Dela ut pris till aktiva och ledare. Genom att uppmärksamma de som gjort något bra i föreningens namn kan fler bli inspirerade till stordåd! Kanske har klubben haft ett klubbmästerskap där vinnarna får priset på årsmötet. 
  • Inkludera barn och ungdomar. Många årsmöten har en tendens att bli allt för komplicerade. Försök förklara så att även barnen förstår och öppna upp för frågor! Genom att bjuda in och göra mötet mer tillgängligt för barn och ungdomar är chansen större att även föräldrarna följer med.

Goda exempel

  • Dalstorps skytteförening har bjudit in näringsexperten Tony Fagerdahl för att hålla en presentation innan deras årsmöte under våren. De bjuder även på smörgåstårta! Att bli stödmedlem lockar även undertecknad.
  • Sköndals IK bjöd in föreläsaren Andreas Carlsson för föreläsning om “Att kommunicera som ledare och förälder”. 
  • GK Trollbäcken delar varje år ut ett pris ”Årets GKT:are”. Priset delas ut till en person som utmärkt sig lite extra under året. 
  • Forshaga Motor Club bjöd 2019 in till årsmöte & årsfest! 

Vi på FöreningsKraft kan hjälpa er att boka föreläsare, lokaler, catering eller planera årsmötet åt er! Hör av er så skräddarsyr vi en lösning åt din förening https://foreningskraft.nu/kontakta-oss/

Vill du få tips och verktyg direkt i din brevlåda?
Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut ca 1 gång i månaden.

Tack för din e-post, vi hoppas att du kommer att gilla innehållet!

Något gick fel

Föreningskraft kommer att använda ovan information för att hålla kontakten med dig och för att delge tips, verktyg och nyheter. Läs hela vår integritetspolicy som du hittar längst ner till höger på hemsidan.