Hur kan din förening utvecklas under pandemin?

Oavsett om du är en eldsjäl, sportchef för en stor förening eller ordförande i en lite mindre klubb önskar du troligtvis framgång för din förening. 

Framgång kan definieras på olika sätt. Till exempel att medlemsantalet ökar, större intäkter från sponsorer, högre rankning i kommande tabeller eller starkare band och bättre relationer mellan personer i föreningen. Vilket eller vilka områden behöver din förening ta tag i och utveckla? 

Ibland vet inte ens föreningar själva vilken enorm förbättringspotential de har utan fortsätter i samma gamla hjulspår. Då kan det vara intressant att titta på verksamheten med nya ögon. Kanske går det med enkla medel att skapa stor utveckling?

Många i idrottsrörelsen har mindre att göra under pågående pandemi och kan använda tiden till kompetensutveckling genom läsning. Samtidigt går det att ta siktet längre fram i tiden och planera för framgång och utveckling! FöreningsKraft guidar dig i hur du kan gå tillväga för att analysera verksamheten och hitta dessa förbättringsområden. 

6 tips på arbete med föreningsutveckling

SWOT-analys

En SWOT analys är en enkel men effektiv metod som exempelvis Styrelsen, Barnkommittén eller Sportchefen kan använda sig av för att utvärdera och analysera nuläget samt ta fram strategier och riktlinjer för framtiden. 

Här kan ni få hjälp med hur ni ska göra och använda SWOT-analysen. 

Analysverktyg för barn- och ungdomsidrott

SISU Värmland har delat med sig av ett analysverktyg som ursprungligen var tänkt att användas till att analysera behovet av idrottslyft. Verktyget är utmärkt för att på ett strukturerat sätt analysera en förening på djupet! 

Ett analysverktyg för mångfaldsarbete (eller andra viktiga frågor)

Utvärdering av styrelsen

Här hittar du ett utvärderingsverktyg som du kan använda för att utvärdera styrelsen. Utvärderingen bygger på följande parametrar:

  • Sammansättning
  • Mål
  • Möten
  • Ansvar
  • Arbete

Ett förslag är att börja med att svara på frågorna individuellt för att sen lyfta dem i helgrupp. Då ser ni inom vilka områden ni tycker lika, respektive olikas kring samt vilka punkter ni som styrelse behöver jobba vidare med.

Vad tycker medlemmarna?

Du kan även göra en egen undersökning i din idrottsförening, ta reda på vad idrottarna själva anser är bra och vad som kan bli bättre! Genom att använda Google forms kan du på ett enkelt sätt skapa, skicka ut och sammanställa svaren av frågorna. 

FöreningsKraft

Ta hjälp av FöreningsKrafts tjänster för att få ett utomstående perspektiv från några med mångårig erfarenhet av idrottsföreningar och utveckling! Kontakta oss så berättar vi hur vi kan hjälpa just din förening. 

Vill du få tips och verktyg direkt i din brevlåda?
Prenumerera då på vårt nyhetsbrev som kommer ut ca 1 gång i månaden.

Tack för din e-post, vi hoppas att du kommer att gilla innehållet!

Något gick fel

Föreningskraft kommer att använda ovan information för att hålla kontakten med dig och för att delge tips, verktyg och nyheter. Läs hela vår integritetspolicy som du hittar längst ner till höger på hemsidan.